Razvodi i prekidi su izazovni. Tranzicija nakon razvoda može biti teška. Možda se osećaš odbačeno, ljuto, povređeno ili van kontrole.

Medjutim na kraju tunela uvek ima svetlosti.

Možeš koristiti različite strategije koje će ti pomoći da se nosiš sa izazovnim emocijama.

Trebalo bi da znaš da tvoje putovanje neće biti linearno i tvoja nelagodnost neće nestati odmah. Kao i kod svakog gubitka, biće mnogo faza i perioda prilagodjavanja. 

Važno je ostati aktivan i prihvatiti to putovanje.

Razumevanje nekih faza i osećanja su od krucijalne važnosti.

Evo nekoliko saveta koji ti mogu pomoći:

Prihvati kako se osećaš. Dozvoli sebi da osetiš sva svoja osećanja. Ta osećanja mogu biti neprijatna, izazivati negativne emocije i telesne senzacije medjutim isceljenje ne može da se ostvari ako ne dozvoliš da tvoja osećanja isplivaju na površinu.

Pričaj o tome. Razgovor sa obučenim profesionalcem ti može pomoći na tvom putovanju. Bolje ćeš razumeti stanje u kom se trenutno nalaziš, preuzećeš neophodne akcije koje će ti pomoći i koje će te podržati da što bezbolnije prođeš svoj put isceljenja.

Nemoj se zaglaviti. Zatraži pomoć ako primetiš da ulaziš u depresiju, anksioznost ili ogorčenost. Sama patnja može biti štetna i odvesti te negativnim putem

Prekini očaj. Možda ćeš doći do faze u kojoj ćeš očajnički poželeti da se pomiriš sa svojim bivšim supružnikom. U zavisnosti od tvoje situacije, ovo možda nije najbolja odluka za tebe, tvog supružnika ili tvoju porodicu.

Izbegni da napraviš veliki skok. Strah da nikad više nećeš biti voljena ili da nikad više nećeš pronaći ljubav mogu te naterati da se veoma brzo upustiš u novu vezu. Odupri se ovom iskušenju i ostani na svom putu isceljenja kako bi mogla da gradiš nov odnos zasnovan na ljubavi a ne na strahu. 

Iskoristi sve resurse koji su ti dostupni.Knjige, online resursi, možda grupa podrške. Obavezno istraži i proveri resurse o kojima razmišljaš. 

Znaj da uvek postoji nada. Put do oporavka od tvog razvoda može biti izazovan. Ali zapamti da ideš napred i da je isceljenje moguće. 

Čuvaj se. Pokloni sebi zdravu hranu, šetaj, još bolje je ako možeš da ideš na aerobik, pleši.

Ne uzimaj alkohol i drogu.

Oprosti sebi. Verujem da si pravila greške u prošlosti. Ali ko nije? Zapamti da je za tango u braku potrebno dvoje. Prihvati da si u to vreme učinila najbolje što si znala i sve ono što je bilo u tvojoj moći da taj brak uspe. 

Poveži se sa svojim strastima. Odvoji vreme da se povežeš sa svojim interesovanjima. Možda je to čas plesa, plivanje, slikanje, šetnja pored reke. Šta god da je, fokusiraj se na uživanje u životu.

S ljubavlju,

Jelena 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *